School voor praktijkonderwijs, vmbo-lwoo en internationale schakelklas
09-03-2014

Uitnodiging voor alle ouders en leerlingen van W.J. Bladergroen!

Wie wil er nou niet bij horen? Iedereen toch zeker! Toch gebeurt het helaas nog maar al te vaak dat mensen worden buitengesloten.
In het project JIJ HOORT ERBIJ! worden leerlingen hiermee aan het werk gezet!

In samenwerking met Bureau Discriminatiezaken hebben de derdeklassers van praktijkonderwijs in februari twee gastlessen gehad. Deze lessen gingen over erbij horen en buitengesloten worden en vooral over hoe je anderen kunt helpen, hoe je ervoor kunt zorgen dat iedereen zich erbij voelt horen.

Op maandag 3 maart, maakten de derdeklassers een flitsende start na de Voorjaarsvakantie. Zij hadden drie rondes dialooggespekken met vrijwilligers die een verhaal te vertellen hadden over er al dan niet bijhoren en hoe je daarmee om kunt gaan.....

...er was een meneer die blind was....
...er was een meneer uit Iran met een bijzonder verhaal...
...er was een homoseksuele meneer...
...er was een meneer met ervaringen 'van de straat'....
...er was een mevrouw die heel lang erg gepest is....
...er was een meneer met een ernstige ziekte waardoor hij in een rolstoel zit....

De leerlingen werden in de dialooggesprekken begeleid door gespreksleiders. Ze hebben allemaal drie vrijwilligers gesproken. Veel leerlingen vonden het jammer, dat ze de andere vier verhalen niet te horen kregen.

Het was een hele zit voor de jongens en meisjes, maar ze hebben het uitstekend gedaan!
Na afloop werden ze beloond met limonade, speculaasjes, minimarsen, bounties en zo van die dingen. Ze waren allemaal erg enthousiast.
Toen hen werd gevraagd wat we konden doorgeven aan de vrijwilligers, kwamen de reacties los: 'toppie' - heel interessant - respect - een dikke knuffel en ze gaven cijfers net onder en zelfs iets boven de 10.

In de evaluatie van de vrijwilligers kwamen de ervaringen die de vrijwilligers hadden opgedaan boven. Ze hebben het als heel prettig ervaren met onze derdeklassers te werken. Ze lieten spraken hun zorg uit over een aantal leerlingen die er qua zelf vertelde ervaringen uitsprongen.  Een oprechte en aandoenlijke betrokkenheid!

De blinde meneer heeft de leerlingen uitgedaagd om hem uit te nodigen voor een speciale gymles Dit kan worden geregeld in samenwerking met Spurd. 

Het vervolg van dit project ligt nu bij de BEVO-lessen. Daar gaan de leerlingen aan de slag met het maken van een werkstuk. Daar komen vast en zeker heel mooie dingen uit!

Op DONDERDAG 20 MAART 2014, van 19.00-20.30 uur wordt het project in de school afgesloten met een presentatie van de leerlingen. De derdeklassers presenteren op deze avond de gemaakte werkstukken. Alle leerlingen en ouders zijn op deze avond welkom! De Wethouder Onderwijs van Purmerend, Berent Daan, zal deze avond aanwezig zijn, ondanks zijn drukke agenda in verband met de gemeenteraadsverkiezingen. Ook de vrijwilligers die er op 3 maart waren, zullen er  bijna allemaal zijn. . Het wordt een klein feestje|

U komt toch ook? Graag tot dan!

Klik hier voor de foto's van de derdeklassers in gesprek met de vrijwilligers op 3 maart 2014

Voor aanmelden graag een mailtje naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van JIJ HOORT ERBIJ, uw naam en het aantal personen.


Meer nieuws

AANMELDEN 2018 trans260

Dit is Bladergroen!

Vmbo-onderbouw
Speciale kleine klassen voor leerlingen met leerweg ondersteuning (lwoo) of sociaal-emotionele ondersteuning. Leerwegen: basisberoeps (BB), kaderberoeps (KB) en mavo. De meeste leerlingen gaan na 2 jaar naar SG. Gerrit Rietveld (bovenbouw vmbo).

Praktijkonderwijs

Vijfjarige opleiding voor leerlingen waarvoor het vmbo niet haalbaar is. Praktisch onderwijs (doe-onderwijs) dat opleidt voor de uitvoering van eenvoudige werkzaamheden op de arbeidsmarkt.

Internationale Schakelklas
Onderwijs voor nieuwkomers met extra lessen Nederlands, ter voorbereiding op het voortgezet onderwijs.

Bladergroen op Twitter