School voor praktijkonderwijs, VMBO-LWOO en Internationale Schakelklas

Renatta en Maria-José

“Nederlands leren was in het begin heel moeilijk, het leek wel Chinees”.

Renatta en Maria-José

Renatta Amaral en Maria-José Miedema Infantes

Renatta en Maria-José zijn goede vriendinnen. Ze ontmoetten elkaar in het schooljaar 2016-2017 in BiY, één van de Internationale Schakelklassen van W.J. Bladergroen. Beide meiden waren toen nog maar kort in Nederland en moesten eerst de Nederlandse taal leren voordat ze naar een Nederlandse middelbare school konden gaan. Maria kwam uit Peru en praatte Spaans en Frans, Renatta kwam uit Brazilië en sprak Portugees.

Renatta vond de ISK één van de beste periodes in Nederland: “We hadden echt een leuke klas en ook buiten schooltijd gingen we veel met klasgenoten om, we hadden toen nog geen Nederlandse vrienden. Vaak zagen we elkaar ook in het weekend, in het stadje bijvoorbeeld. Omdat we elkaars talen niet spraken, móesten we Nederlands met elkaar praten en zo leerden we snel.”
Maria: “We hebben erg veel geleerd in de ISK. Alles was in het Nederlands en we leerden veel over de Nederlandse cultuur. Maar ook over de cultuur van andere landen omdat er ook kinderen uit bijvoorbeeld Somalië in de klas zaten.”

Eén schooljaar was genoeg om na de zomervakantie van 2017 de overstap naar Nelson Mandela te maken. Renatta begon in leerjaar twee, Maria is ruim een jaar ouder en startte in het derde leerjaar. Hoe was de overstap naar Nelson Mandela?
Maria: “In het begin was het heel moeilijk, want je kent niemand en alles is in het Nederlands. Voor elk vak moesten we ook weer nieuwe woorden leren. Maar als je goed leert en hulp vraagt als je iets niet begrijpt, wordt het makkelijk.” Renatta vond in het begin lastig om vrienden te maken: “Veel klasgenoten kenden elkaar al vanaf de basisschool en in het begin durf je nog niet zo goed Nederlands te praten, maar na een maandje ging het al veel beter.”

Maria heeft inmiddels haar mavo-diploma op zak en is gestart op het ROCvA (facilitair), niveau 4. Daarna wil Maria naar het hbo om eventmanager te worden en zo mensen blij maken, bijvoorbeeld door leuke feesten te organiseren. Renatta zit nu in 4 mavo en werkt hard om dit schooljaar haar diploma te halen. Renatta wil graag kinderverpleegkundige worden en is ook van plan om via het mbo naar het hbo te gaan.

Beide meiden hebben in drie jaar tijd een enorme ontwikkeling doorgemaakt en hebben het inmiddels erg naar hun zin in Nederland, ze hebben een baantje en lijken hun geboorteland zelfs een beetje ontgroeid: Renatta vond het maar erg heet toen ze op vakantie was in Brazilië en Maria miste tijdens een vakantie in Peru zelfs haar fiets!