School voor praktijkonderwijs, VMBO-LWOO en Internationale Schakelklas

Excursie Entree 11 februari

11
februari
2020

HEDEN EN VERLEDEN OP ÉÉN DAG

Excursie Entree 11 februari

Een interessant bezoek aan het pas geopende museum Oranjehotel, bracht de leerlingen van Entree terug in de tijd van de Tweede Wereldoorlog. De introductiefilm nam de leerlingen mee naar wat is gebeurd met de vele Nederlanders, die in het Oranjehotel bange en onzekere tijden hebben beleefd en waarvan velen het niet kunnen navertellen.

Daarna was er voldoende tijd om zelf rond te kijken, de audiotour te doen, beeldmateriaal te bekijken en vooral te ervaren hoe deze mensen in kleine, koude ruimtes, onzeker over hun lot, in gevangenschap hebben geleefd. De brieven van gevangenen die wisten dat hun einde een feit zou zijn, de dodencel, de poort, de kilte van het gebouw, lieten niets aan de verbeelding over: op deze plek werd geschiedenis geschreven.

Vol indrukken het Oranjehotel achterlatend en na een korte lunchpauze, startte het programma bij Prodemos: Een digitale speurtocht op het winderige Binnenhof, proeven van de gang van zaken in de Tweede Kamer, die je alleen van de televisie kent, het herkennen van politici. Ook werden de leerlingen aan het denken gezet met een experience opdracht: een crisissituatie in Nederland, wat is volgens jou de beste oplossing en hoe krijg je de handen op elkaar! Een super leuke activiteit waar de leerlingen enthousiast aan hebben meegewerkt.

Het was een geslaagde dag, ondanks de harde, koude wind, het volle programma en de file op de terugweg!