School voor praktijkonderwijs, vmbo-lwoo en internationale schakelklas
20-06-2016
De peers (studenten geneeskunde van enkele grote academische ziekenhuizen), hebben in een handomdraai de aandacht van de leerlingen. De eerste tien minuten mogen ze alle woorden die ze maar kunnen bedenken rond en over seks, op papier zetten. Dat is nog eens iets anders dan een gewone themales! Er komt een hele reeks op papier. Alle woorden worden bekeken en besproken, om daarna af te spreken dat er tijdens de rest van de les ‘nette’ versies van de verschillende begrippen worden gebruikt. 
 
Deze gastles wordt gegeven in het staartje van het schooljaar, aan de derdeklassers Praktijkonderwijs. ‘Dat weten we allemaal al, hoor juf’, verzekeren ze als de gastles wordt aangekondigd in een eerdere les. ‘Tjeeh...we zijn geen kinderen meer…’ Ze weten veel, maar zeker niet alles. De peers kunnen nog veel nieuws vertellen. Over soa’s, over voorbehoedsmiddelen, over bij wie je met welke vragen of problemen terecht kunt. De koffer met verschillende vormen van protectie, trekt beslist de aandacht. Sommige leerlingen zijn wat onwennig en ogen ongemakkelijk, anderen wijzen de peer direct op fouten, als ze ‘voordoet’ hoe je met een condoom moet omgaan. 
 
Negentig minuten de aandacht, negentig minuten leren en dan gaat de bel. Dan blijkt de lokkende pauze toch sterker en stroomt het lokaal leeg. Bedankt peers, voor jullie openheid, geduld, en wijze raad. Graag weer tot volgend jaar! 

Meer nieuws

AANMELDEN 2018 trans260

Dit is Bladergroen!

Vmbo-onderbouw
Speciale kleine klassen voor leerlingen met leerweg ondersteuning (lwoo) of sociaal-emotionele ondersteuning. Leerwegen: basisberoeps (BB), kaderberoeps (KB) en mavo. De meeste leerlingen gaan na 2 jaar naar SG. Gerrit Rietveld (bovenbouw vmbo).

Praktijkonderwijs

Vijfjarige opleiding voor leerlingen waarvoor het vmbo niet haalbaar is. Praktisch onderwijs (doe-onderwijs) dat opleidt voor de uitvoering van eenvoudige werkzaamheden op de arbeidsmarkt.

Internationale Schakelklas
Onderwijs voor nieuwkomers met extra lessen Nederlands, ter voorbereiding op het voortgezet onderwijs.

Bladergroen op Twitter