School voor praktijkonderwijs, VMBO-LWOO en Internationale Schakelklas

Chocoladeproeverij!

02
december
2019

Maandagmiddag het 7e en 8e uur in de week van Sinterklaas: de les van de Chocolade-proeverij!

Chocoladeproeverij!

Vandaag zijn de leerlingen van D&H 3e leerjaar, de keurmeesters. Ze krijgen drie verschillende merken chocoladeletters voorgeschoteld. Melkchocolade, dat wel, want pure chocolade vinden veel leerlingen niet lekker.

Voordat de proeverij begint, zijn er clips over waarvan chocolade wordt gemaakt en hoe ze die letters zo mooi krijgen. Dat chocolade uit 'cacaobonen' wordt gemaakt, wisten de meeste leerlingen niet. En dat er in witte chocolade alleen maar de cacaoboter zit en niet de cacao, was ook nieuw.

Drie rondes, drie keer ruiken, want je neus kan je ook veel vertellen over smaak. Drie keer proeven! Best lastig om dan te beoordelen welke het lekkerst smaakte....
Dit was een 'blinde' proeverij: de leerlingen wisten wel welke merken er waren, maar niet in welke volgorde de merken langs kwamen.

Er werd serieus gesnuffeld en geproefd en het werd een fijne les! Ten slotte wilden ze ook nog graag een witte letter proeven. En dat mocht. Deze witte letter mocht niet mee doen aan de beoordeling, maar anders had ze vast gewonnen!