School voor praktijkonderwijs, VMBO-LWOO en Internationale Schakelklas

Pas op voor pinpasfraude

28
februari
2020

Gelukkig hebben we er op onze school nog niet mee te maken gehad; pinpasfraude. Het komt steeds vaker voor: criminelen gebruiken bankpassen en de bijbehorende rekening van nietsvermoedende slachtoffers om hun geld wit te wassen. Grote bedragen worden tijdelijk op de rekening van het slachtoffer gezet. Ook veel jongeren worden onder druk gezet om hun pincode en bankpas af te geven in ruil voor het verdienen van een zakcentje. Hun rekening wordt misbruikt. En dat kan hele grote gevolgen hebben.

Pas op voor pinpasfraude

Rekeninghouder is strafbaar!

De rekeninghouder is slachtoffer, maar ook strafbaar en medeplichtig aan het witwassen! Het slachtoffer maakt namelijk misbruik van zijn eigen bankrekening. De bank neemt dan maatregelen. De rekeninghouder kan tot acht jaar lang geen rekening meer openen bij een bank. Voor jonge mensen, die met een paar jaar betaald werk kunnen gaan doen, is dit een groot probleem!

Bespreek dit met uw kind

De afgelopen periode merken wij helaas dat deze activiteiten ook in onze regio zich afspelen. We maken ons hier zorgen over en willen u en uw kind(eren) hiervan op de hoogte stellen zodat u hier preventief met uw kind over in gesprek kunt gaan. De politie is op dit moment nog bezig met een onderzoek of het een groep is die zich hier mee bezig houdt of dat het allemaal individuen zijn.

Meekijken op de bankrekening

Bij verschillende banken zijn er manieren om mee te kunnen kijken op de rekening van uw kind. Zo kunt u bijvoorbeeld een bericht krijgen als er grote bedragen worden opgenomen. Informeer bij uw bank naar de mogelijkheden.

Hoe worden minderjarigen in de val gelokt?

De slachtoffers worden vaak benaderd door een medeleerling of iemand die zij kennen. Dit contact gaat meestal via Snapchat. De slachtoffers worden verleid om geld te verdienen. Het enige wat zij daarvoor moeten doen is hun pinpas en pincode afgeven. Binnen een paar dagen verdienen zij dan al enkele tientallen euro’s. Als iemand aangeeft niet mee te willen werken wordt de druk opgevoerd met intimidatie en bedreiging. Slachtoffers bezwijken vaak onder die druk.

Marktplaats

Na het afgeven van de pinpas en pincode wordt er via Marktplaats een fake account aangemaakt waar het rekeningnummer van het slachtoffer aan wordt gekoppeld. Op dit account worden spullen te koop aangeboden. Klanten kopen de spullen en het geld wordt overgemaakt naar het rekeningnummer van het slachtoffer. Dit gaat via Marktplaats middels een soort ’tikkie’. De verkochte spullen worden nooit verzonden. De persoon die de pinpas in handen heeft neemt het geld op of betaalt met de pas. Het slachtoffer krijgt zijn ‘verdiende’ zakcentje.

Vragen?

Mocht u vragen hebben over bovenstaande of heeft u over bovenstaande meer informatie, dan stellen we het op prijs dat u contact opneemt met de afdelingsleider van uw kind. Als school staat de veiligheid en het welbevinden van onze leerlingen hoog in het vaandel en we werken hierbij samen met de gemeente en de politie. Sociale veiligheid maken we samen en daar hebben we ook u en onze leerlingen hard bij nodig!

What the H@ck event

De gemeente Purmerend, Rabobank en H20 organiseren 25 maart het event 'What the H@ck', waarbij ouders en jongeren meegenomen worden in het thema van veiligheid in de wereld van online gaming, online bankieren en social media. Eerstejaars leerlingen van Nelson Mandela, Antoni Gaudi, Gerrit Rietveld en W.J. Bladergroen worden uitgenodigd voor dit event in het Rabo esports stadium van H20. 

Meer informatie:

Lees meer over geldezels... 

Filmpje ‘Wat is een geldezel’...  

Lees meer over veilig bankieren...