School voor praktijkonderwijs, VMBO-LWOO en Internationale Schakelklas

Ruby Weiss

Van kleins af aan wist ik al dat ik iets met dieren wilde doen…

Ruby Weis

Als oud leerling van SG W.J. Bladergroen, wil ik graag vertellen hoe ik na 5 jaar (2011-2016) en het behalen van mijn diploma Praktijkonderwijs en daarna mijn MBO-diploma, verder mijn eigen weg ben ingeslagen.


Van kleins af aan wist ik al dat ik iets met dieren wilde gaan doen. Het vak Plant & Dier was wat mij betreft dan ook het leukste vak! In de onderbouw heb ik genoten van de lessen! Vanaf de derde was Plant & Dier niet echt meer een praktijkvak, maar ben ik wel veel met theorie bezig geweest. Ook de stages probeerde ik zoveel mogelijk op plekken te doen, waar ik met dieren bezig kon zijn. Stage met pony’s en paarden was mijn ding, maar een plek bij een dierenartspraktijk vond ik ook super leuk en daar heb ik erg veel geleerd.

Nadat ik geslaagd was voor mijn diploma Praktijkonderwijs en een jaar later mijn MBO- diploma (ENTREE-opleiding), was het tijd om naar een vervolgopleiding te gaan. Ik ben gestart op het Clusius in Alkmaar, waar ik de opleiding Dierverzorging Niveau 2 ben gaan doen. Eindelijk kon ik me volledig met dieren bezig houden!

Toen ik daar kwam merkte ik al snel dat het echt de opleiding was die bij me paste. Maar vooral het eerste half jaar vond ik best pittig. Er werd ontzettend veel van me verwacht. Ik moest veel verslagen schrijven en alles moest in een hoog tempo weer ingeleverd worden. Na dat eerste half jaar ging het me gelukkig weer iets gemakkelijker af. Ik begon er aan te wennen en kwam beter in het tempo mee.

Ik heb gelukkig altijd hulp gehad. Toen ik mijn intakegesprek had, heb ik meteen aangeven dat ik moeite had met leren en dat ik het fijn zou vinden als ik hulp kon krijgen. Ik heb dus afgesproken dat ik naar OOM zou gaan. OOM is Onderwijs Op Maat. Zij helpen je met van alles waar je in je studie tegenaan kunt lopen. Bijvoorbeeld met het inplannen van je huiswerk en bij het maken van je huiswerk. Je kunt daar voor alles om hulp vragen. Ik heb dat altijd heel fijn gevonden. Zo had ik alsnog altijd alles netjes op tijd af.

Bij de schoolse regels zijn ze op het Clusius écht heel streng! Dat is wel iets om rekening mee te houden. Als je te laat komt - al gaat het om 2 minuten - heb je een hele grote kans dat je het volgende uur pas weer welkom bent. Ook bij het vergeten van een pen, het gebruiken van je mobiel en dat soort dingen, heb je grote kans dat je het lokaal mag verlaten. Er wordt verantwoordelijkheid, inzet en motivatie van je verwacht.

In niveau 2 loop je twee dagen in de week stage. Per schooljaar moest je twee verschillende stages doen. We kregen een website en een lijst met allemaal bedrijven waar we stages konden vinden. Het is wel de bedoeling dat je het dan ook zelf gaat zoeken en regelen. Ik kreeg het niet cadeau, zoals ik dat op Bladergroen gewend was.

Mijn 1e stage was bij de “Hondenbus”. Dat is een honden-uitlaat-service. Daar stond ik de hele dag of op het land bij de honden of ik ging mee met de bussen om honden op te halen en weer thuis te brengen. Mijn 2e stage was bij Manege Purmerbos. Daar longeerde ik paarden, zette ik paarden buiten en hielp ik met het opzadelen van paarden.

In het 2e jaar liep ik nog een keer stage bij de “Hondenbus”. Dat is eigenlijk niet de bedoeling, maar bij mij was het niet anders. Gelukkig vond ik het een leuke plek en ik heb deze stage met veel plezier gedaan. De tweede stage ben ik iets gaan doen wat ik zelf nooit verwacht had: ik ben terecht gekomen bij “Dennis Papegaaien”. Dat was ontzettend leuk! Ik heb er uiteindelijk zelfs een bijbaan aan over gehouden.

Inmiddels is het oktober 2019. Voor de zomer heb ik mijn MBO-opleiding Dierverzorging niveau 2 afgerond! Met mijn diploma in de pocket, zit ik nu in niveau 3. Er wordt nóg meer van me verwacht en dat zal beslist weer de nodige stress geven, maar ik ben vastbesloten ook dit diploma te gaan halen.

Ruby Weiss